Miljö och aktiviteter

MILJÖ OCH AKTIVITETER

HUSET OCH GÅRDEN


Barnens Hus drivs i vad som kan se ut som en vanlig villa med tillhörande trädgård..


Tittar man lite närmare ser man dock att varje del är anpassad för att maximalt tillgodose barnens behov. Huset har två entreer, en till Humlebo och en till Varglyan. Där ges barnen möjlighet i sin egen takt att klä av och på sig. Varje barn har sin egen plats för sina kläder och skor.

Humlebo är anpassad för de yngre barnen med sin lilla toalett, handfat, bord och stolar. Fönstren går ned till golvnivå så att barnen kan se ut på gården. Gården är också avgränsad med en egen del för de yngre barnen. På sin egen gård kan de i lugn och ro leka. Vilar gör de i sina vagnar under tak på gården eller på madrasser inomhus.


Hela övervåningen är vigd för de äldre barnen. Här finns arbetsbord, bakhörna, dator och även leksaker som lego, bilar, dockor, tågbana etc.

 

På stora gården finns det bland annat en stor sandlåda, klätterställning, gungor, möjlighet att sparka boll, cyklar och en träbåt. Bägge gårdarna underhålls regelbundet av föräldrarna på höst- och vårstädningen.


AKTIVITETER

Teaterbesök


Varje termin får barnen åldersanpassade kulturupplevelser i form av teaterbesök.

Biblioteken i Täby och kyrkan brukar stå värd för en rad kvalitativa teaterföreställningar.

Luciafirande


Ett traditionsenligt Luciatåg anordnas varje år på Barnens Hus. Föräldrar bjuds på sång, fika med hembakade lussebullar och pepparkakor som barnen bakat.


Sommarfest


Den årliga sommarfesten i juni blir en fin avslutning för de äldsta barnen som ska börja skolan. Barnen får med sig en pärm med foton och teckningar som de gjort under förskoletiden.


Alla barn sjunger och uppträder och sedan bjuds det på hembakat i Barnens Hus egen trädgård. Alla föräldrar och syskon är självklart inbjudna. Vi passar även på att tacka personalen för den gångna terminen.

Barnens Vasalopp


Barnens Vasalopp är en återkommande vinteraktivitet på Barnens Hus. Barnen tar med sig egna skidor (det går också bra att springa). Efter att ha fått sin nummerlapp åker man sedan några varv runt förskolan. Loppet avslutas med blåbärssoppa och diplom.

Bakning


Varje dag har barnen på stora avdelningen möjlighet att baka bröd som man sedan får ta med hem till familjen.

Bakningen är ett mycket uppskattat inslag i verksamheten. I aktiviteten ingår även att plocka undan, diska och iordningställa miljön till nästa barn som kommer.