Miljö och aktiviteter

Lilla avdelningen är anpassad för de mindre barnen med sin lilla toalett, handfat, bord och stolar. Fönstren går ned till golvnivå så att barnen kan se ut på gården. Gården är också avgränsad med en egen del för de mindre barnen. På sin egen gård kan de i lugn och ro leka. Även lunchen äter de små för sig själva på den lilla avdelningen. Vilar gör de i sina vagnar under tak på gården eller på madrasser inomhus.

 

Mellanavdelningen är anpassad med material och leksaker till barnen i 3-4 årsålder. Här finns en hemvrå, rithörna, bygg- och lekhörna med dinosaurier, bilar lego mm. På hyllorna finns även montessorimaterial, pussel och spel som barnen själva kan välja att utforska.

 

Hela övervåningen är vigd för de äldra barnen. Här finns montessorimaterialet, arbetsbord, bakhörna, dator och även leksaker som tex lego, bilar, dockor, tågbana etc.

På stora gården finns det bland annat en stor sandlåda, klätterställning, gungor, möjlighet att sparka boll, cyklar och en träbåt. Bägge gårdarna underhålls regelbundet av föräldrarna på höst- och vårstädningen.

 

MILJÖ OCH AKTIVITETER

HUSET OCH GÅRDEN

 

Barnens Hus drivs i vad som kan se ut som en vanlig villa med tillhörande trädgård..

 

Tittar man lite närmare ser man dock att varje del är anpassad för att maximalt tillgodose barnens behov.

Huset har två entreer. En till lilla avdelningen och en som delas av mellan och stora avdelningarna. Där ges barnen möjlighet i sin egen takt att klä av och på sig. Varje barn har sin egen plats för sina kläder och skor.

AKTIVITETER

Julpyssel

 

Barn och föräldrar pysslar tillsammans inför julen och får tillfälle att umgås med de andra familjerna.

Barnens Vasalopp

 

Barnens Vasalopp är en återkommande vinteraktivitet på Barnens Hus. Barnen tar med sig egna skidor (det går också bra att springa). Efter att ha fått sin nummerlapp åker man sedan några varv runt förskolan. Loppet avslutas med blåbärssoppa och diplom.

Luciafirande

 

Ett traditionsenligt Luciatåg anordnas varje år på Barnens Hus. Föräldrar bjuds på sång, fika med hembakade lussebullar och pepparkakor som barnen bakat.

 

Bakning

 

Varje dag har barnen på stora avdelningen möjlighet att baka bröd som man sedan får ta med hem till familjen.

Bakningen är ett mycket uppskattat inslag i verksamheten. I aktiviteten ingår även att plocka undan, diska och iordningställa miljön till nästa barn som kommer.

Sommarfest

 

Den årliga sommarfesten i juni blir en fin avslutning för de äldsta barnen som ska börja skolan. Barnen får med sig en pärm med foton och teckningar som de gjort under förskoletiden.

 

Alla barn sjunger och uppträder och sedan bjuds det på hembakat i Barnens Hus egen trädgård. Alla föräldrar och syskon är självklart inbjudna. Vi passar även på att tacka personalen för den gångna terminen.

Teaterbesök

 

Varje termin får barnen åldersanpassade kulturupplevelser i form av teaterbesök.

Biblioteken i Täby och kyrkan brukar stå värd för en rad kvalitativa teaterföreställningar.